August 30, 2025

In Yamagata Prefecture, the harvest of the premium grape variety Shine Muscat has begun. Often called the “Queen of Grapes,” Shine Muscat has rapidly gained popularity in recent years as one of Japan’s most luxurious fruits. Known for its beautiful golden-green skin, plump berries, and rich sweetness, it is enjoyed not only when eaten fresh but also as a topping for shaved ice, parfaits, and other exquisite desserts.

In one vineyard in Kaminoyama City, a farmer and his wife carefully harvested bunches of grapes with taut skins and full clusters, nurtured through the hot summer with extra watering and pest control. Thanks to this effort, this year’s Shine Muscat is said to be sweeter than usual, despite the intense heat.

According to JA Yamagata, the harvest will peak in mid-September and continue until early November, with grapes shipped both within the prefecture and to the Tokyo metropolitan area.

Shine Muscat is now grown across Japan, becoming a seasonal delicacy that many eagerly anticipate each autumn. If you are in Japan during this time, don’t miss the chance to savor these jewels of the vineyard and experience the taste of the season.


山形でシャインマスカットの収穫始まる

山形県で、高級ブドウ品種「シャインマスカット」の収穫が始まりました。しばしば「ブドウの女王」と呼ばれるシャインマスカットは、近年、日本で最も贅沢な果物のひとつとして急速に人気を集めています。美しい黄金がかった緑色の皮、ふっくらとした粒、そして濃厚な甘みで知られ、生で食べられるだけでなく、かき氷やパフェ、その他の洗練されたデザートのトッピングとしても楽しまれています。

上山市のあるブドウ園では、農家の夫婦が、張りのある皮と実がぎっしりとつまった房を、夏の暑さの中で丁寧に水やりや害虫対策を行いながら、大切に育て収穫していました。この努力のおかげで、今年のシャインマスカットは例年よりも甘く仕上がっていると言われています。

JAやまがたによると、収穫は9月中旬にピークを迎え、11月初めまで続き、県内および首都圏に出荷される予定です。

シャインマスカットは今や日本各地で栽培されており、毎年秋に多くの人が心待ちにする季節のごちそうとなっています。日本にこの時期滞在するなら、この「ブドウの宝石」を味わい、季節の味を体験する機会を逃さないでください。